Gevulde Koeken

Gepubliceerd op 6 april 2020 om 08:58

Gevulde koeken, een heerlijk lekkernij voor een speciale gelegenheid. Voorheen haalde ik ze altijd bij de bakker, maar wat nou als ik ze zelf kan maken?
Wat blijkt nou, gevulde koeken zijn ook helemaal niet zo moeilijk om te maken. Ik testte het uit en laat jullie hier zien hoe ik deze gevulde koeken gemaakt heb. En al zeg ik het zelf, ze zien er niet slecht uit. 

Ingrediënten (voor c. 6-8 stuks) :

  • 200 gram tarwebloem
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • half mespunt zout
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 1 el kraanwater
  • 100 gram amandelspijs
  • 1 ei
  • garneeramandelen
  • voor de liefhebber wat schil van een citroen

Benodigdheden: 

  • kom
  • vershoudfolie
  • deegroller
  • ronde steekvorm (diameter: 8-10 cm)

Bereidingwijze:

  1. Zeef de bloem in een kom en meng de basterdsuiker en het zout er doorheen. Snijd de boter in blokjes en voeg dit samen met het water toe. Kneed het deeg snel tot  een samenhangende bal.Bekleed de bal met vershoudfolie en laat het rusten op een koude plek buiten de koelkast voor een uur.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  3. Doe de amandelspijs in een kom. Rasp de citroenschil erdoorheen. Meng de helft van het ei erdoor. Kneed tot een egale massa en draai er balletjes van.
  4. Bestuif het werkblad met wat bloem. Rol met de deegroller de helft van het deeg uit tot een lap deeg van 2 mm uit en steek hier 8 rondjes uit. Leg deze op een bakplaat met bakpapier. Leg op elk rondje een balletje amandelspijs en druk het een beetje plat. 
  5. Klop de rest van het ei los in een kommetje en bestrijk hiermee de randen van de deegrondjes rondom het spijs. 
  6. Rol de andere helft van het deeg uit en steek hier ook 8 rondjes uit. Leg de rondjes bovenop de rondjes met spijs erbovenop. Maak de randen dicht door met een vork langs de randen te gaan.
  7. Bestrijk de koeken met het ei en garneer de koeken met een garneeramandel. 
  8. Bak de koeken in het midden van de oven in 15 minuten gaar. 

Bereidingstip:

Houd je deeg over? Rol het deeg uit tot lap van 1/2 cm dik en steek hier met een vormpje koekjes uit. Bak ze 12 min. op 180 graden in het midden van de oven.

Bewaartip:

Je kunt de gevulde koeken 2 dagen van tevoren maken. Afgedekt zijn ze ca. 3 dagen houdbaar.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.