Lemon curd is een Brits recept dat veelal wordt geserveerd bij de high tea. Lemon curd is een perfecte combinatie met scones en clotted cream, maar ook past de lemon curd goed bij andere zoete baksels of bij je toetje.
Lemon curd wordt gemaakt van citroen, ei, boter en suiker. Er wordt vaak aangeraden om biologische citroenen te gebruiken, aangezien je de citroen gaat raspen. Biologische citroenen zijn niet bespoten, waardoor dit een betere keuze is voor de lemon curd. Ook kan je het beste een rijpe citroen nemen, zodat je smaakvolle rasp hebt en je het meeste sap uit de citroenen kan persen.
Lemon curd wordt vaak au-bain-marie gemaakt. Een techniek waarbij je een pan met water op het vuur hebt staan en daarop een kom/pannetje met de ingrediënten erin. Zo is de kans op aanbranden veel kleiner. Als je dit een te ingewikkeld karwei vind kan je er ook voor kiezen om de ingrediënten gelijk in de pan op het vuur te zetten. Let dan wel heel goed op en blijf roeren zodat de lemon curd niet aanbrand.

Ingrediënten:
- 2 citroenen
- 2 eieren
- 175 gram suiker
- 125 gram ongezouten roomboter
Bereidingswijze:
- Boen de citroenen schoon en rasp de citroenen boven een hittebestendige kom. Voeg hier ook het citroen van de citroenen bij samen met de suiker en de roomboter.
- Zet een pan met water op het vuur en plaatst de kom in de pan, zo dat het water de kom net niet raakt. Laat de kom op het vuur totdat de boter is gesmolten de suiker is opgelost.
- Kluts de eieren in een andere kom terwijl de pan op het vuur staat.
- Giet het citroen-boter-suiker mengsel beetje bij beetje bij het ei. Elke keer goed roeren. Dit is belangrijk omdat het ei kan gaan stollen als je het warme mengsel gelijk bij het ei doet. Zodra het één geheel is geworden giet je het mengsel weer terug in de kom en zet je het weer op het vuur.
- Wacht tot de lemon curd een soort dikke pasta is geworden die lijkt op vla.
- Giet de lemon curd door een zeefje in een potje. Eet smakelijk!
Ps. De lemon curd is heel goed te bewaren. Wanneer je een schoon potje gebruikt kan je de lemon curd 2 tot 3 weken in de koelkast bewaren. Je maakt het potje goed schoon door deze mee te laten koken in een pannetje.
Reactie plaatsen
Reacties